לא הרבה אנשים יודעים שבמרכז מודיעין שוכנת פנינת טבע ייחודית – גבעת התיתורה, אתר ארכאולוגי והיסטורי מרתק שמתאים במיוחד לחובבי היסטוריה, טבע ומשפחות מטיילות. אם גם אתם מחפשים את האטרקציה הבאה, זה הזמן להכיר את גבעת התיתורה לעומק. מהממצאים הארכיאולוגיים שמלמדים על התיישבות בת אלפי שנים, דרך מתקנים חקלאיים משוחזרים ועד להסברים על התקופות השונות בהיסטוריה. בנוסף תמצאו כאן פירוט על מסלול הטיול, תצפיות מומלצות, עונות מתאימות לביקור וטיפים למשפחות. יצאנו לדרך.
היסטוריה וארכיאולוגיה בגבעת התיתורה
הממצאים הארכיאולוגיים בגבעה
הממצאים הארכאולוגיים שנחשפו בגבעת התיתורה מלמדים על היסטוריה עשירה של התיישבות שנמשכה אלפי שנים, עוד מהתקופה הכלקוליתית הקדומה בה התנהלה במקום חקלאות פרימיטיבית ועד לימי קום המדינה. לאורך התקופות השונות התקיימו במקום חיי כפר שוקקים כפי שניתן ללמוד מהמתקנים הרבים שהתגלו – גתות לייצור יין, בורות מים, מתקנים חקלאיים עתיקים, קולומבריום לגידול יונים ועוד. בכניסה לגבעה ניתן לראות שחזורים מרשימים של מתקנים חקלאיים וביניהם מפרכה עתיקה מהתקופה הפרסית, מתקן אבן לריסוק זיתים שפעל באמצעות בהמה וכן מכבש בורג מתוחכם מהתקופה הרומית, ששימש להפקת שמן זית באמצעות בורג עץ. לצד אלה שוחזר גם מכבש קורה ומשקולות, מתקן רומאי נוסף שפעל באמצעות לוחות עץ כבדים ובור לאיסוף השמן. כל אלו מספרים את סיפורה של גבעה חקלאית רבת פנים שהייתה מרכז פעילות וחיים במשך דורות.
משמעות האתר בתקופות השונות
גבעת התיתורה שימשה מוקד התיישבות והתרחשות היסטורית במשך כ-6,000 שנה מהתקופה הכלקוליתית ועד לקום המדינה. מיקומה האסטרטגי בראש גבעה החולשת על דרכים מרכזיות בין מישור החוף לירושלים, הפך אותה לנקודה חשובה לתרבויות שונות, החל ממתיישבים חקלאיים, דרך הצלבנים שכינו אותה טרנטה ועד ליישוב הערבי קלעת א-טנטורה שהיה שם אי אז. באתר כאמור, התגלו שרידים מגוונים המעידים על חיים עשירים ומגוונים בתקופות שונות. בתקופות מאוחרות יותר התחוללו סביב הגבעה קרבות במלחמת העולם הראשונה ובמלחמת העצמאות. גם החשמונאים פעלו באזור כשמתתיהו ובנו יהודה המכבי השתמשו בגבעה כחלק מההכנות למרד הגדול. כיום הגבעה היא אתר חינוכי וארכאולוגי פעיל ותלמידים רבים מהעיר השתתפו בחשיפת הממצאים המוצגים במוזיאון החשמונאים המקומי.
מסלול הטיול המומלץ בגבעת התיתורה
אורך המסלול ורמת קושי
מסלול ההליכה בגבעת התיתורה הוא מסלול מעגלי ונוח באורך של כחצי שעה של הליכה רגועה, אך ניתן להאריך אותו לשעה ואף יותר בהתאם לקצב ולרצון לטייל בין השבילים הפנימיים בגבעה. רוב השביל מסודר ומונגש עם שילוט ברור ואבנים המסמנות את הדרך. רמת הקושי של המסלול נחשבת קלה ומתאימה לכל המשפחה, כולל ילדים קטנים, מטיילים מבוגרים ואפילו עגלות שטח. לאורך הדרך יש מקומות עצירה מוצלים ומוקדי עניין, כך שאפשר לטייל בקצב נינוח, לשלב הפסקות קצרות וליהנות מהנוף הפתוח. המסלול מתאים גם בחורף בזכות הקרקע היציבה והניקוז הטוב, אך מומלץ להגיע עם נעליים סגורות.
נקודות עניין לאורך המסלול
המסלול בגבעת התיתורה מלא בנקודות עניין היסטוריות וטבעיות שהופכות את ההליכה בו למסע חווייתי ומלמד. כבר בתחילת הדרך ניתן לראות בור מים קדום שמתמלא בעונת החורף. בהמשך פוגשים קקטוסים עצומים, שרידים לתקופות ההתיישבות הערבית בגבעה ועץ דקל מרשים שמוסיף לאווירה הייחודית. השביל עובר ליד מתקנים חקלאיים קדומים כמו גתות, בתי בד ומכבשי שמן, חלקם משוחזרים ומרשימים במיוחד. אחת הנקודות הבולטות היא המצודה הצלבנית שבמרכז הגבעה וכן האמפיתיאטרון הטבעי המצוי במורד הגבעה. לאורך המסלול משולבים שלטים עם הסברים, מה שהופך את הטיול לא רק לנעים אלא גם לעשיר בתוכן וידע.
תצפיות מומלצות
אחת האטרקציות המרכזיות בגבעת התיתורה היא התצפיות המרהיבות, חוויה של ממש. מהגבעה שנמצאת בנקודה הגבוהה ביותר ניתן להשקיף ב-360 מעלות על מרחבים עוצרי נשימה. כשמטפסים למצודה הצלבנית שבמרכז השטח אפשר לראות בבירור את הרי יהודה ממזרח, את גוש דן ומישור החוף במערב, את כביש 443 בצפון ואת הבתים של מודיעין בדרום. בימים בהירים במיוחד ניתן לראות אפילו את קו הרקיע של תל אביב. נקודת תצפית מושלמת לשקיעה, לתמונות מרהיבות ולחיבור אמיתי בין היסטוריה, טבע ועיר.

עולם הטבע בגבעת התיתורה
צמחייה אופיינית
גבעת התיתורה מלאה בצמחייה מגוונת שמשלבת בין טבע פראי לשרידי ההתיישבות החקלאית הקדומה. בחורף ובאביב, במיוחד לאחר גשמים, הגבעה פורחת במראה עוצר נשימה. שקדיות לבנות, רקפות, כלניות ופרחים עונתיים מכסים את השטח. בסתיו מופיעות סתווניות וחרציות שמוסיפות צבע למרבדים הקסומים. עצים כמו זית, רימון, תאנה, שקד, דקל וצבר מלמדים על עבר של בוסתנים חקלאיים. עץ הדומים הענק שבמרכז הגבעה הוא נקודת ציון מרשימה במיוחד שכדאי להגיע אליה.
בעלי חיים באזור
הטבע בגבעת התיתורה לא מסתכם רק בצמחים וזהו גם ביתם של בעלי חיים רבים. אם תצעדו בשקט אולי תזכו לראות שועלים, חרדונים, קיפודים ולעיתים גם צבים. גם ציפורים ארצישראליות תוכלו למצוא בשפע וכן פרפרים וחרקים שמשלימים את הפסיפס הטבעי של הגבעה והופכים אותה לגן עדן שח ממש לחובבי טבע.
עונות מומלצות לביקור
התקופה המומלצת ביותר לטיול בגבעת התיתורה היא חורף ואביב ובמיוחד לאחר הגשמים, אז מתעוררת הגבעה לחיים והיא פורחת ומלבלבת במגוון צבעים. בחורף 2024 למשל, הגבעה התעטפה במרבד לבן של שקדיות. גם הסתיו מביא עמו יופי משלו עם פריחת סתווניות וחרציות. הקיץ פחות מומלץ בשל החום, אבל בשעות הבוקר המוקדמות או לקראת שקיעה ניתן ליהנות מטיול רגוע ונעים בהחלט.
מידע שימושי למטיילים
הוראות הגעה וחניה
הגישה לגבעת התיתורה נוחה למבקרים עם מספר כניסות רגליות. החניה המרכזית נמצאת בחניון היכל התרבות בצומת עמק דותן וכליל החורש. ניתן להיכנס רגלית בשביל עפר מול פארק חטיבת יפתח בשביל הפרחים בצומת כליל החורש או דרך פינת הפרגולה מול עמק דותן 23. קיימת גם כניסה מוסדרת מרחוב יגאל אלון עם חניית נכים. בסופי שבוע הכביש סגור ויש לבדוק שעות פתיחה ולפנות למוקד העירוני במקרה הצורך.
שעות ביקור מומלצות
הזמן האידיאלי לבקר בגבעת התיתורה הוא בשעות הבוקר או אחר הצהריים כשמזג האוויר נעים, מה שהופך את הטיול למהנה במיוחד. בימי הקיץ מומלץ להימנע משעות הצהריים החמות ובחורף כדאי לבוא לאחר הגשמים וליהנות מהפריחה.
טיפים לביקור משפחתי
הביקור בגבעת התיתורה מתאים מאוד למשפחות עם ילדים, המסלול קל, קצר ונוח להליכה גם עם עגלות ויש בו שלל נקודות עניין כמו שרידי מבצר, מתקנים חקלאיים קדומים ותצפיות מרהיבות. מומלץ להביא כובעים, מים ונשנושים ולשלב את הטיול עם פיקניק קל באחת מהפינות המוצלות שבשטח. לסיום מושלם שווה לקפוץ לאחד מתוך עשרות בתי קפה במודיעין וליהנות מארוחה משפחתית באווירה נעימה.
לסיכום
גבעת התיתורה היא פנינת טבע ועתיקות בלב העיר מודיעין מכבים רעות המשלבת נוף עוצר נשימה, היסטוריה מרתקת וטיול נעים לכל המשפחה. המסלול המונגש, הממצאים הארכיאולוגיים, התצפיות המרהיבות והפריחה העונתית, כל אלה הופכים את הביקור בגבעה לחוויה יוצאת דופן. זהו מקום מושלם לקחת בו פסק זמן מהשגרה העירונית, ליהנות מהשקט, מהטבע ומהקשר העמוק לשורשים ההיסטוריים של האזור.